تربیت کودک

تربیت کودک

حوزه تربیت جنسی کودکان حیطه‏ای است که با چراها و اماهای بسیاری همراه است. بسیاری از والدین می‏خواهند کودک خود را آگاه کنند اما نمی‏دانند به چه صورت. برخی دیگر نیز هر گونه ارائه اطلاعات را ممنوع دانسته و معتقدند که کودک در مسیر رشد، خود به خود اطلاعات لازم را دریافت نموده و ارائه اطلاعات از طریق والدین چشم و گوش آنها را باز می‏کند.آموزش‏های زودرس و شتاب زده مسائل، در تربیت جنسی به کودکان می‏تواند به اندازه آموزش‏های با تاخیر و پنهان سازی آسیب‏زا باشد. و این در حالیست که خیلی اوقات پدر و مادر به دلیل شرم و حیای شخصی از ارائه مطالب مفید و پاسخ‏های مناسب به سوالات فرزندان به ویژه در حوزه جنسی خودداری می‏کنند. در باب آموزش‏های جنسی به کودکان مباحث زیادی مطرح می‏شود. اما رعایت چند نکته باید مدنظر قرار گیرد.
هیچ‏گاه در پاسخ گویی به سوالات آنها غیرواقعیت را نگویید ممکن است مجبور باشید از بیان مستقیم و قابع معذور باشید اما می‏توانید به نوعی با صداقت عمل کنید.

1- پاسخ‏ها باید در حد ظرفیت ذهنی کودک باشد نیازی به بیان جزئیات و توضیحات مفصل نیست. اما لازم است که هر پاسخ ذهن او را در آن لحظه اقناع نماید. البته در غیراین صورت بهتر است با تغییر کلمات و واضح‏تر شدن جملات ابهام  را در ذهن او حل کنید و در نهایت در صورت کنجکاوی نامتناسب با سن می‏توانید بگویید « تو باید بزرگتر بشی و خیلی چیزهای دیگه یاد بگیری تا من بتونم جواب تو رو بدهم»
2- دوره‏های رشد جنسی کودکان را بشناسید و از نگرانی‏های افراطی در مورد آنها مصون بمانید. به عنوان مثال عشق در سنین 4- 6 سالگی در میان کودکان به معنای دوستی و صمیمیت زیاد است و آنها هیچ ذهنیتی از مسائل جنسی در این زمینه ندارند.  لذا اگر ما در این مورد ناآگاه باشیم ممکن است کودکان را به دلیل وجود چنین حسی در او مورد سرزنش قرار دهیم.

3- در هنگام مطرح نمودن این گونه مسانل از طرف کودک از واکنش حساسیت و طرد در مورد او خودداری نموده و این امر را کاملاً طبیعی و عادی جلوه دهید. اگر شما همراه با حجب و حیا اطلاعات کافی را ارائه دهید. این امر را به او نیز آموزش می‏دهید.

طرح موضوع آموزش‏های جنسی اگر چه به وضوح و صراحت نیاز دارد اما منظور این نیست که در این زمینه عفت و حیا را کنار گذارده و کلماتی را به کار ببریم که موجب پرده دری و شکسته شدن حرمت‏ها باشد. تربیت جنسی از دوران بلوغ آغاز نمی‏شود بلکه در دوران خردسالی یعنی زمانی که کودکان به جنسیت خود پی می‏برند و در مورد مسائل مختلف سوال می‏کنند شروع شده ( سوالاتی از این قبیل « مامان اگر من دامن بپوشم دختر می‏شم؟) و شاید بتوان گفت پیش از بلوغ به نقطه اوج خود می‏رسد. برای ممانعت از انحراف ذهنی و بلوغ‏های زودرس فرزندان مسائل زیر باید مدنظر قرار گیرد.

1- پوشش مناسب والدین در منزل به طوری‏که همراه با زیبایی و جذابیت تحریک کننده نباشد.
نباید فراموش کرد که اگر تربیت جنسی در مورد کودکان انجام نگیرد آنها آنچه را که می‏خواهند بدانند خواهند فهمید پس چه بهتر که از زبان مربی دلسوز بشنوند.

2- نوازش کودک باید در قالبی صحیح و بدور از تحریک‏های جنسی باشد. لازم است بدانید در حالیکه نوازش مستقیم پوستی در تمام نقاط بدن کودک، پس از تولد می‏تواند به رشد احساسی و مغزی او کمک کند، نوازش نقاطی خاص می‏تواند برای او تحریک کننده باشد.

3- پدر و مادر در رفتارهای خود دقت کافی داشته و از اظهار محبت در خارج از شیوه‏های عرفی به یکدیگر دوری کنند اظهار محبت و عواطف به هیچ عنوان مطرود نیست. اما باید این اظهارات بدور از رفتارها و احساساتی باشد که مختص روابط خصوصی آنهاست.

4- فرزندان خود را از علاقه و اظهار عواطف سیراب کنید. به ویژه در سنین بلوغ و پیش از آن غنی بودن کودکان از محبت‏های پدر و مادر (بویژه پدر برای دختر) و احساس تعلق به خانواده و حس ارزشمند بودن نزد پدر و مادر ، راه را برای جذب شدن به محبت‏های اندک خیابانی سد می‏کند و همانند سازی را (از طریق والد همجنس) مهیا می‏نماید. در این زمینه تاکید می‏شود محبت از دو طریق در آغوش گرفتن (ارتباط فیزیکی) و ارائه لفظ دوستت دارم ( زبانی) مکمل تربیت جنسی کودک است.

فهیمه کهتری-  منبع : خانواده و زندگی

، ،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *