نحوه برخورد والدین با خواب دیدن کودک

نحوه برخورد والدین با خواب دیدن کودک
نحوه برخورد والدین با خواب دیدن کودک
كودك به‌علت ديدن خواب‌هاي ترسناك از خواب بيدار مي‌شود و اغلب بخشي از خوابي كه موجب ترس وي شده يا تمامي آن را به‌ياد مي‌آورد. كودك اكثرا در رختخواب خود مي‌نشيند و فرياد مي‌كشد يا گريه مي‌كند و يا به‌طرف اتاق خواب و تخت والدين مي‌رود و از آنها تقاضاي كمك مي‌كند.ديدن خواب‌هاي ترسناك بيشتر در كودكان 5 تا 6 ساله شايع است و ممكن است براثر رويدادها و مسائل ترسناكي باشد كه كودك طي روز در تلويزيون مي‌بيند يا در داستان‌ها و كتاب‌ها مي‌خواند يا اطرافيان تعريف مي‌كنند و يا اصولاً مسئله‌اي باشد كه كودك شخصاً با آن روبه‌رو است؛ مانند دعواها، مشكلات احساسي و در بچه‌هاي بزرگتر، مشكلات در مدرسه و شايد سختي تكاليف درسي و… .
همچنين كابوس‌هاي كودك مي‌تواند تأثيراتي از اعمال روزانه باشد. يك روز فشرده و سخت مي‌تواند باعث كابوس هنگام خواب شود. البته خواب‌هاي وحشتناك مي‌تواند از تخيل كودك هم شكل بگيرد بدون اينكه معناي خاصي داشته باشد
نحوه برخورد والدین با خواب دیدن کودک
.در بچه‌هاي كوچك اين خواب‌ها قسمتي از رشد آنهاست و وقتي از خواب مي‌پرند بلافاصله به خواب مي‌روند و فرداي آن روز چيزي به ‌ياد نمي‌آورند.البته اين نكته را نبايد فراموش كرد كه هر كابوسي به اين معني نيست كه مسئله‌اي وجود دارد. در كودكان، تب، مريضي و زياد يا ديرخوردن غذا مي‌تواند نقش مهمي در كابوس داشته باشد. اما وقتي كودك شما كابوس مي‌بيند شما چه مي‌كنيد؟
نحوه برخورد والدين
لحظه ديدن خواب‌هاي وحشتناك به اين‌گونه بايد عمل كرد:
1- هنگامي كه كودكي در دل شب فرياد كشيد بي‌آنكه از خواب بيدار شود، بايد او را نوازش كرده و آرام در گوشش لالايي نجوا كنيم. در اين هنگام حتي‌الامكان نبايد كودك را از خواب بيدار كرد.
2- هنگامي كه كودك از صداي فرياد خودش بيدار شده و همچنان وحشت‌زده و ترسيده است او را در آغوش بگيريد و يك ليوان آب به او بدهيد. او را نوازش كنيد و با صداي آهسته برايش تعريف كنيد كه «اين فقط يك خواب بود و گذشت؛ آنچه ديدي همه در خواب بود».
نحوه برخورد والدین با خواب دیدن کودک
3- حتي اگر كودك معني واژه رويا (خواب) را هنوز ياد نگرفته باشد، طنين آرامش‌‌بخش صدايتان او را تسكين خواهد داد و به او خواهد فهماند كه آنچه ديده واقعيت نداشته است. اگر كودك باز هم بي‌قراري كرد مي‌توان چراغ را روشن كرد و گفت «بيا دنبال آن چيزي كه مي‌ترسي بگرديم» يا به او بگوييم «چراغ را برايت روشن مي‌گذارم».
4- امكان دارد كه در بعضي موارد، صحنه‌هايي از آن كابوس وحشتناك دوباره در ذهن كودك دوباره تكرار شود و از ترس اينكه دوباره آن منظره‌هاي وحشتناك را ببيند از رفتن به رختخواب امتناع ورزد؛ توصيه‌اي كه در اين زمان وجود دارد اين است كه موضوع خوابي را كه كودك عنوان مي‌كند، به شكل ديگري به‌پايان برسانيم؛ به اين شكل كه مثلاً اگر خواب اژدها را ديده به او بگوييم كه در انتها تو شمشيري داشتي و اژدها را كشتي.
5- سعي كنيد وقتي كودك خواب ترسناك مي‌بيند و به طرف تخت شما مي‌آيد او را به تخت خودش بازگردانيد چون خيلي مشكل است كه شب‌هاي بعد در اتاق خودش به خواب رود. سعي كنيد پيش كودك تا به‌خواب‌رفتن وي بمانيد و بعد اتاق او را ترك كنيد.
6- هنگامي كه احساس مي‌كنيد ديدن كابوس در كودكتان به علت اين است كه ذهنش مشغول مسئله‌اي است بايد دقت كنيد كه چه چيزي در زندگي كودك تغيير يافته است.
نحوه برخورد والدین با خواب دیدن کودک
7- بعضي اوقات بايد از خود كودك كمك گرفت و يك سؤال باز و دقيق پرسيد؛ مثلاً «ديشب چه خوابي ديده بودي؟ يا دقيقاً از چه چيزي مي‌ترسي؟» و بگذاريم خودش تعريف كند. سعي كنيم بين صحبت‌هايش حرف نزنيم و با دقت گوش كنيم زيرا كودك با اين عمل ما احساس خواهد كرد كه وي را درك مي‌كنيم.
البته در كودكاني كه كوچك‌تر هستند نبايد انتظار داشته باشيم كه خوابشان را واضح بيان كنند زيرا كودكان در سنين پايين نمي‌توانند دقيقاً خوابي را كه ديده‌اند براي ديگران تعريف كنند و فقط ممكن است يك لغت بگويند مثل: حيوان بد‌جنس يا سگ بزرگ.در اين‌صورت بايد به آنها گفت كه در واقعيت و در اتاق او چيزي وجود ندارد و مي‌توان به همراه كودك همه‌‌جاي خانه را جست‌وجو كرد.
8- گاهي اوقات براي جلوگيري از ايجاد كابوس لازم است كودك را از تماشاي تلويزيون منع كرد.
9- در صورتي كه كابوس‌هاي كودك به‌طور مرتب و دائمي بروز مي‌كند، او بايد توسط پزشك مورد معاينه قرار گيرد.
نحوه برخورد والدین با خواب دیدن کودک
پيشگيري
– سعي كنيد شب‌ها هميشه يك چراغ خواب در اتاق كودك روشن باشد و در تاريكي قبل از اينكه كودك به خواب رود به وسايل اتاق كودك نگاه كنيد كه بد نمانده باشد. مثلاً سايه يك صندلي ممكن است براي كودك ايجاد ترس كند. يا مي‌توان يك عروسك به كودك داد و يا در اتاق او آويزان كرد؛ به او بگوييد كه اين عروسك جلوي خواب‌هاي بد را مي‌گيرد.
– سعي كنيم كودكان قبل از به‌خواب‌رفتن فيلم‌هاي خشن و ترسناك نبينند يا بازي‌هاي خشن و هيجان‌انگيز انجام ندهند.
– سعي كنيد قبل از به‌خواب‌رفتن كودك برايش قصه بخوانيد (البته نه قصه‌هاي هيجان‌انگيز) يا يك مسئله را كه براي كودك جالب است برايش تعريف كنيد و به او بگوييد: «اميدوارم امشب در موردش خواب ببيني».
در يك كلام شما مي‌توانيد يك موقعيت روحي خوب و آرامش قبل از خواب براي كودكانتان ايجاد كنيد.
منبع:شفا
دپارتمان کودک و مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره احیا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *