مشکلات کودکان بیش فعال

مشکلات کودکان بیش فعال

مشکلات کودکان بیش فعال

پژوهش های مختلف نشان داده که کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی با مشکلات و اختلالات گوناگونی روبه رو هستند که در زیر به بررسی هر کدام از این موارد و تاثیرشان بر این اختلال خواهیم پرداخت.

● مشکلات اجتماعی

کودکان مبتلا به این اختلال با مشکلات اجتماعی فراوانی روبه رو هستند. آنها با رفتارهای تضادورزانه و برتری خواهانه سعی در آزار و اذیت همسالان و اطرافیان دارند که این امر موجب طرد شدن آنها می شود؛ طردشدگی توسط اطرافیان به عزت نفس کودک لطمه می زند و وی خود را فردی منفی تلقی می کند که بعدها باعث عدم رشد مناسب اجتماعی او می شود.

● مشکلات شناختی و هوشی

کودکان مبتلا به بیش فعالی/کمبود توجه در زمینه حافظه کوتاه مدت، عملکردهای اجرایی و زبان، مشکلات بسیاری دارند. منظور از حافظه کوتاه مدت، حافظه ای است که بین ۱۵ تا ۳۰ثانیه کاربرد دارد. منظور از عملکردهای اجرایی یعنی برنامه ریزی، سازمان دادن، راهنمایی کردن، تجدیدنظر کردن در موضوعی خاص و همچنین نظارت بر رفتار خود جهت رسیدن به اهداف تعیین شده است. همچنین نیمی از این کودکان در زمینه زبان یعنی فهم و ادراک زبان، یادگیری حرف زدن در طول رشد، کند هستند و در زمینه های خواندن و نوشتن نیز مشکلاتی را از خود بروز می دهند.

● مشکلات تحصیلی

موفقیت تحصیلی نیازمند عوامل گوناگونی است که از جمله آنها توانایی های شناختی سالم است. اما این دسته از کودکان دچار نواقص شناختی هستند و سه مشکل حافظه کوتاه مدت، زبان و عملکرد اجرایی، آنها را از پیشرفت تحصیلی بازمی دارد و در نتیجه شکست تحصیلی عاید کودک می شود و بیشتر مشکلات تحصیلی آنها در خواندن، نوشتن و ریاضیات است.

مشکلات کودکان بیش فعال

● مشکلات هیجانی و عاطفی

این دسته از کودکان خلق نوسانی دارند. به این معنا که مدتی شاد و مدتی دیگر غمگین هستند. بعد از اینکه شدیدا به کاری علاقه پیدا کرده و با تمام انرژی به انجام آن می پردازند، بلافاصله از آن دست کشیده و دلسرد می شوند. این مسایل باعث می شود که پیش بینی رفتار آنها مشکل شود. تغییرپذیری هیجانی و خلقی این کودکان از لحاظ شدت متغیر در بیشترین حد خود قرار دارد. یعنی از لحاظ فراوانی در طی روز مکرر قابل مشاهده است و از لحاظ مدت می توان در چندین ماه و حتی سال ها این ویژگی را در آنها ببینیم. همچنین این کودکان تحمل ناکامی و سرخوردگی را ندارند. وقتی امور به دلخواه شان پیش نمی رود، سبب بدخلقی، طغیان خشم و دلخوری آنها می شود. اختلال اضطرابی و افسردگی نیز به وفور در آنها قابل مشاهده است.

● اختلال نافرمانی مقابله ای

در ۴۰ تا ۶۰درصد از کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه اختلال نافرمانی مقابله ای دیده می شود. این اختلال، اختلالی ا ست که در آن، کودک رفتارهایی همراه با لجبازی، دشمنی، منفی کاری دارد. مجموع این رفتارها باعث می شود که کودک در عملکردهای تحصیلی و شغلی در آینده افت کند.

● اختلال سلوک

در ۳۰ تا ۵۰درصد از کودکان مبتلا به این اختلال، اختلال سلوک، نمایان است. اختلال سلوک با الگوی رفتاری پیوسته و مداومی مشخص می شود که در آن حقوق اساسی دیگران یا هنجارهای اجتماعی و اصول عمده متناسب با سن زیر پا گذاشته می شود. کله شقی، خشونت جسمی یا کلامی، سلطه جویی، مسوولیت پذیری، فرار مکرر از خانه، پرخاشگری و نقض جدی مقررات، مشخصه های کودکان مبتلا به این اختلال است.

مشکلات کودکان بیش فعال

● اختلال یادگیری

همان طور که گفته شد این اختلال در سه دسته خواندن، نوشتن و ریاضیات تقسیم بندی می شود که برخی از کودکان ممکن است تنها به یکی از این موارد یا دو و حتی هر سه مورد مبتلا باشند. این دسته کودکان در هنگام خواندن مطلب، بخشی از کلمات را حذف می کنند یا به کلمه، جزیی می افزایند و در واقع دست به دگرگون سازی متن می زنند، منظور از اختلال در نوشتن، یعنی اینکه نوشته های آنها بدون سازمان، درهم برهم، به هم ریخته و بدون نظم و ترتیب و پر از اشتباهات دستوری و ساخت بندی جملات و پاراگراف است. اختلال در ریاضی که شامل نقایصی در محاسبات می شود و در فهم رابطه هایی مثل چپ راست، کوچک بزرگ، بیشتر کمتر و … مشکل دارند و اعداد را به یاد نمی آورند.

● اختلال مصرف مواد

کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/ کمبود توجه در آینده متاسفانه به سوی مصرف مواد روانگردان چون حشیش، کراک، شیشه و… روی می آورند. تحقیقات گوناگون حاکی از آن است که ۲۵درصد نوجوانان بستری، مبتلا به اختلال مصرف مواد، در کودکی، بیش فعال بوده اند.

( www.sharghnewspaper.com )

دپارتمان کودک و مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره احیا

،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *