کودکان قلدر

کودکان قلدر

کودکان قلدر
قُلدری مجموعه‌ای از رفتارها و گفتارهای عمدی و تکراری است که با هدفِ صدمه زدن، مسخره کردن، یا تحقیر کردن فرد قربانی انجام شود.
بنابر این تعریف، قُلدری تنها محدود به زورگویی نیست و معمولاً رفتاری است که دوام می‌کند، چون معمولاً قُلدر به آن‌چه می‌خواهد می‌رسد و این سبب می‌شود تا رفتار قلدرانه اش تقویت شود (۲) . بعضی از آمار نشان دهندۀ این اند که حداقل ۵۰ درصد کودکان در مقطعی از زندگی شاگردی مورد قُلدری قرار می‌گیرند (۳).
قُلدری می‌تواند به اشکال مختلفِ قُلدری جسمی، زبانی (کلامی)، و هیجانی دیده شود. در قُلدری جسمی، شخص قُلدر با لت و کوب کردن، تیله کردن، و…به قربانی صدمه می‌زند. در قُلدری زبانی، فرد قُلدر، قربانی خود را با مسخره کردن، تحقیر کردن، و بکاربردن نام‌های نامناسب مورد آزار قرار می‌دهد. در شکل هیجانی، که نه جسمی است و نه گفتاری، شخص قُلدر بشکل غیرمستقیم قربانی را صدمه می‌زند. نمونۀ این نوع قُلدری غیبت کردن، شایعه پراگنی کردن و خراب کردن ذهنیت دیگران در بارۀ قربانی است. این شکل قُلدری بیش‌تر در بین دختران دیده می‌شود. در بعضی تحقیقات، قُلدری زبانی و هیجانی را در یک بخش قرار می‌دهند.
کودکي که چشم خرس عروسکي اش را درمي آورد، مي خواهد همين کار را با کودک ديگري بکند! کودکان نمي دانند قدرت خود را چگونه بايد کنترل کنند و حتي با آن چه کنند. آن ها توان درک «علت و معلول» و توان درک «درد» ديگران را ندارند.
نکند کودک من هم یک قلدر باشد؟
البته تشخیص این موضوع خیلی آسان نیست، پس باید دقت کنیم. در صورتی که فرزند شما تعدادی از علائم زیر را داشته باشد، کمی جای نگرانی دارد:
ـ اگر فرزندتان عادت دارد از دیگران انتقادات تندی کند، تا جایی که گاه این انتقادات تند تبدیل به دعوا می‌شود.
ـ فرزندتان نسبت به دستورات بزرگترها بی‌توجه است و این بی‌توجهی توام با بی‌احترامی یا به نوعی تحقیر بزرگترها همراه است.
ـ کودک شما نسبت به احساسات دیگران بی‌احساس است یا خیلی توجه نشان نمی‌دهد؛ مثلا در زمان دیدن فیلم‌های غم‌انگیز، احساس ناراحتی نمی‌کند یا دیدن گریه‌ کودکی کوچک یا زمین خوردن فردی، تنها می‌تواند باعث خنده‌ او شود.
فرزندتان مدام با دیگران و به ویژه بچه‌ها دعوا می‌کند و همیشه نیز اعتقاد دارد که طرف مقابل اوست که مقصر است و به دیگران اتهام‌های زیادی می‌زند.
فرزند شما در مقابل بدی‌ها و اشتباهات دیگران خیلی سریع دست به انتقام می‌زند و این را حقی برای خود می‌داند؛ حتی اگر شکلی تندتر از رفتار اشتباه اولیه پیدا کند.
ـ کودکتان نسبت به حیوانات خشونت نشان می‌دهد و از آزاردادن آنها لذت می‌برد.
ـ فرزندتان از مدرسه وسایلی را با خود به خانه می‌آورد و می‌گوید که آنها را از دوستان‌اش هدیه گرفته است و این مسئله بسیار تکرار می‌شود، یا بدون مناسبت و بی‌دلیل صورت می‌گیرد.
ـ باید توجه داشته باشید که قلدری، همیشه واضح نیست و تشخیص آن، گاه بسیار مشکل است؛ چون بچه‌هایی که قلدری می‌کنند خیلی زود یاد می‌گیرند که کی این کار را انجام دهند تا بزرگتری خبردار نشود و او را بازخواست نکند. البته بین دختران و پسران در این زمینه تفاوت وجود دارد؛ معمولا پسران قلدر این کار را به شکل فیزیکی و کلامی نشان می‌دهند ولی دختران به صورت مسخره‌کردن، توهین‌کردن، غیبت و درگوشی‌صحبت‌کردن در مورد دیگری و مانع فعالیت او شدن، نشان می‌دهند.

منابع:
گیگاپارس
خراسان
http://www.rawanonline.com

گردآورنده: فریبا نقدی

، ، ، ،

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *